tisdag 3 maj 2016

Så sjukt arg

Just nu är jag arg, så jäkla arg och less på sjukvården här.. 
Jag åkte igår till specialistmödravården i Nyköping för en bedömning, de skulle se om min moderkaka flyttat på sig eftersom den tidigare legat vid snittet. Man skulle se att den inte hade fastnat vid snittet då det kan medföra komplikationer när man ska föda via kejsarsnitt. 

Vi kommer in till sjukhuset, sätter oss i väntrummet eftersom vi har tid kl 9.00, att det kan dröja lite extra förstår även jag. Så vid 9.30 fick vi äntligen komma in. 
Jag ser ett ansikte jag känner igen, ett ansikte som senare kommer att göra mig påmind om vart vi setts förut. Vi går in till ett undersökningsrum där hon frågar om jag har foglossning och syftar på mina kryckor. Jag konstaterar snabbt att jag har väldigt ont. 
Sedan säger hon att hon läst min journal och att hon är medveten om att vi den här dagen ska kolla upp placeringen för moderkakan och boka in en tid för förlossningen. 

Jag lägger mig på britsen och drar upp tröjan så att hon ska kunna utföra ultraljudet, sedan ber jag Dennis komma närmre eftersom att jag vill att även han ska se vad de hittar i magen. En jättesuck hörs från barnmorskan/sköterskan eller vad hon nu är, hon verkar mest bara besvärad över att jag har Dennis med mig. 
Ultraljudet gick snabbt och var över på någon minut, moderkakan hade flyttat på sig. Så ett positivt besked var på sin plats, jag har nu en sak mindre att oroa mig för inför förlossningen. 

Hon säger att vi är klara och att en tid ska bokas, och att hon ser i mina anteckningar att jag önskar att få ha Ingvar Ek som läkare under min förlossning. Hon säger då snabbt att de minsann inte kan garantera att jag får den läkare jag bett om. Känslan av panik, oro och ångest kryper upp inom mig.. Är det nu jag ska bli överkörd av sjukvården igen, är det nu de ska neka mig och inte lyssna det minsta på vad jag har att säga!?
Jag säger då att jag vill ha en garanti om att jag får honom som läkare, annars vill jag ha en remiss till ett annat sjukhus. För INGEN annan läkare på kvinnokliniken rör min kropp igen. 
Jag försöker lugnt förklara att när jag gjorde en konisering för att ta bort cellförändringar så slarvade läkarna så pass att jag var på väg att förblöda hemma och blev tvungen att opereras igen kvällen efter (julafton 2014). 
Då gör hon sig påmind "Du är tjejen som blöder så mycket. Jo dig minns jag.. Fick du någonsin komma till en specialist och vad sa dom, jag har ju inte läst mig in så mycket i din journal". 
Jag förklarade att jag hade varit på karolinska för mina besvär och att jag hade fått en diagnos, men inte den som de misstänkte. 
Då kom orden jag var rädd för "ja men då är det ju ingen fara med ditt blod". 

Hon satt alltså där och skulle bedöma när min förlossning skulle ske och hon har inte ens läst journalen som hon tidigare sagt att hon gjort. 
Då sa jag bara att det är pga slarv som det här och det som hände dagen innan julafton som jag endast vill ha Ek som läkare. 
Jag har redan legat på operationsbordet för ett år sedan med en läkare som i panik får ringa till Karolinska för att rådfråga om hur de ska gå till väga eftersom jag måste ha medicinen innan operationen. 

Då kläcker hon ur sig "Vad var det för operation? Jag har som sagt inte läst igenom din journal". 

Jag får åter förklara vad för operation. Och hon säger då att jag måste förstå att det är semestertider under sommaren och att jag kanske får nöja mig med en annan läkare. 

Ilskan i mig kokar, jag säger torrt att antingen ska Ek göra snittet eller så ska jag ha en remiss långt bort från Nyköpings sjukhus. 
Hon verkar då uppenbart arg och irriterad och säger "Det kanske är bäst att du får ha ett möte med Ek istället då så får han avgöra och bestämma hur det blir". 
Jag svarar då att hon kan be Ek ringa mig eftersom jag har ont och det känns onödigt att jag ska kämpa mig in till Nyköping för att prata i tio minuter, för att senare åka hem igen. 
Som svar får jag "Han kan inte ringa dig för han är sjuk idag". 
Ja men be honom då ringa mig när han är frisk igen!? 

Allt detta bråk för att hon inte kunde läsa min journal innan. 
Det faktum att hon ville sätta förlossningsdatumet bara någon/några dagar innan beräknad födsel trots att riskerna är väldigt höga för mig ifall värkarna skulle sättas igång i förtid, de sket hon i för hon hade inte läst journalen. 
Jag försökte även förklara att jag absolut inte vill ha något akutsnitt och att jag har panik inför förlossningen och vad som händer om värkarna kommer igång. 
Då säger hon att det inte gör något om jag får akutsnittas för det är ju inte så farligt, sen ber hon mig att lära mig skillnaden på akut och omedelbart snitt.. 
När jag då säger att jag vet skillnaden eftersom jag fick ett omedelbart snitt förra graviditeten blir hon arg. 

Men den här förlossningen tänker jag ge mig fan på att saker ska gå som planerat, jag ska inte behöva uppleva samma helvete igen. Och jag tänker INTE låta någon sätta sig på mig för att den har en åsikt om hur jag ska föda mitt barn. 
Det finns en och endast en läkare på Nyköpings sjukhus som jag litar på och är det någon som ska skära i min mage så är det han och ingen annan! 

2 kommentarer:

  1. pepz om hon fortsätter bråka kan du bara lugnt säga att det är lag på att du får välja både sjukhus och vilka läkare som inte får operera på dig
    läkare i sverige/puff the magic dragon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, men vill man utanför landstinget krävs det remiss om jag förstått det hela rätt. I och med att all vård i detta landsting är värdelös, så vill jag absolut inte föda här så vida Ek inte kan utföra snittet. Så därför har jag valt att vända mig till honom om hänvisning till en läkare jag kan lita på, om han nu inte skulle kunna utföra snittet. :)

      Radera